Istoria avionului. Tot ce nu știai despre aparatul de zbor

avion

loading...

Considerat un vis nerealizabil, zborul i-a pasionat pe oameni si i-a facut sa nascoceasca diverse si ciudate masinarii cu care sa incerce sa se ridice in vazduh. Dar, abia acum un secol, fratii Wright au reusit in premiera, in America, intaiul zbor cu un aparat mai greu decat aerul. Aeroplanul lor a zburat doar cativa metri. De atunci si pana azi, avioanele au evoluat continuu, ajungand sa faca zboruri intre continente, cu o viteza ce o depaseste pe cea a sunetului. Toate aceste performante se datoreaza unor mari inventatori, care, cel mai adesea, isi pilotau propriile avioane, riscandu-si viata.

Visul de a zbura a inceput cu legenda lui Icar. Închis in labirint de regele Minios, fiul lui Dedal si-a confectionat doua aripi din pene lipite cu ceara si s-a ridicat in vazduh, incercand sa scape. Apropiindu-se de soare, ceara s-a topit din cauza caldurii, iar Icar s-a prabusit in mare.

În perioada Renasterii, celebrul Leonardo da Vinci s-a gandit, pe langa alte masinarii fantastice, la un aparat cu care omul sa poata zbura. Studiind cu atentie zborul pasarilor, el a proiectat un aparat numit “ortopter”. Aripile acestuia ar fi trebuit sa fie miscate in acelasi timp de mainile si picioarele unui om, procedeu ce s-a dovedit a fi imposibil. Planurile lui da Vinci au cazut apoi in uitare pentru multa vreme.

Mai tarziu, in secolul al XVII-lea, italianul Franceso Lana-Terzi imagineaza o corabie zburatoare, care ar fi trebuit sa se poata ridica in aer cu ajutorul a patru globuri din metal, golite de aer. Acest proiect fantezist facut public in anul 1670 a ramas si el nerealizat. Totusi, spre sfarsitul secolului XVIII-lea, omul a reusit sa urce spre cer cu ajutorul balonului umplut cu aer cald.

În secolul urmator sunt construite primele planoare(cu aripi arcuite, ca ale pasarilor) de catre Otto Lilienthal, care a si murit intr-o astfel de incercare de a cuceri vazduhul. Însa planorul a reprezentat primul pas spre construirea unui aparat mai greu decat aerul si care sa se deplaseze prin mijloace proprii. Acesta va fi aeroplanul sau avionul.
În 1897, francezul Clement Ader a reusit sa se ridice in aer cu un aparat construit de el insusi, care semana cu o pasare mare si ciudata.

Motorul punea in functiune o elice, care facea ca aeroplanul sa se urneasca de la sol. Unii considera ca acesta a fost primul avion din lume care a zburat. De fapt, “zborul” sau a fost un salt de cativa metri. Probabil ca primul zbor cu adevarat reusit a fost cel realizat cu aparatul fratilor Wilbur si Orville Wright cativa ani mai tarziu, in 1903. Acesti americani au reusit sa se ridice cu aeroplanul timp de 12 secunde, zborul avand loc la Kitty Hawk, in Carolina de Nord(S.U.A).

Dupa aceasta data incepe sa fie construite si alte aeroplane, in America si Europa. Însa, pe atunci, ele abia se ridicau in aer. Cei care le urmareau “zborul” erau nevoiti sa se culce pe iarba, pentru a vedea daca rotile acestora s-au ridicat sau nu de pe pamant. Cu timpul, insa, aeroplanele s-au perfectionat, reusind sa zboare tot mai sus si mai repede.

Sursa: portalroman.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *