Kendama. Totul despre jocul de origine japoneză care a cucerit lumea
Kendama este un joc de îndemânare, de origine japoneză, care, în pofida faptului că, în ţara de provenienţă, intră în categoria jocurilor tradiţionale – toţi copiii japonezi îl cunosc – în prezent, a cucerit lumea, bucurându-se de o popularitate excepţională mai ales în rândul tinerilor.
În urmă cu câţiva ani, comunităţile de skateboarderi din marile centre urbane din America de Nord şi din Europa au început să practice kendama, unul dintre primii fani ai acestui joc fiind cineastul independent Colin Sander, care, după ce a văzut un video cu nişte schiori din Hokkaido jucând kendama pe timpul unei furtuni, a mărturisit că a “simţit” imediat că acest joc va trezi curiozitatea şi entuziasmul multora.
A trimis un e-mail la revista Japan Times, prin care le spunea jurnaliştilor respectivi că nu s-a putut abţine să nu povestească prietenilor apropiaţi ca “a făcut o descoperire formidabilă” şi că toţi au fost de acord că jocul este “delirant şi ieşit din comun”. Sander însuşi s-a filmat jucând kendama şi a postat videoul pe YouTube, iar în scurt timp “nebunia” a prins. “Sunt ferm convins – spunea acesta – că jocul kendama poate deschide spiritul pentru a gândi mai liber, aşa cum precizia mişcărilor măreşte capacitatea de percepţie, în general, mai ales într-o epocă în care aproape totul este digitalizat”.
Cum să îţi alegi primul kendama?
Deşi pare o jucărie simplă, există câteva “secrete” de care trebuie ţinut seama când vrei să îţi cumperi primul kendama, cum ar fi: tipul de lemn, dimensiunea jucăriei, greutatea acesteia, felul în care este decorată. De abicei, kendama se face din lemn de fag, dar există şi kendama din lemn de nuc, frasin, stejar, paltin sau mahon. Un bun kendama este cel din stejar, frasin, fag sau paltin, deoarece rezistă mai mult, este mai plăcut la atingere şi are o greutate “confortabilă”. În schimb, lemnul deschis la culoare se murdăreşte mai repede.
În privinţa dimensiunilor, trebuie ştiut că există patru tipuri: kendama de 16 cm, pentru copii între 6-10 ani, de 18 cm – este dimensiunea standard, pe care o folosesc cei mai mulţi dintre jucători, omologata de JKA şi EKA, şi care este recomandată şi pentru începători. Kendama de 21 cm (modelul Krom Viking) oferă debutanţilor mai mult confort, deoarece anumite mişcări sunt mai uşor de efectuat (dar numai unele dintre trick-uri), Kendama de 24 cm, supranumită XL, este grea şi masivă şi solicită efort intens, este recomandată jucătorilor sportivi. Greutatea este deosebit de importantă pentru ca jocul să ofere plăcere deplină. Cat despre greutate, in general, kendama cântăreşte între 130g şi 190 g, o diferenţă aparent mică, dar care contează enorm. Pentru o alegere corectă, trebuie ca fiecare să “probeze” greutatea jucăriei, pentru a simţi dacă îi este confortabilă sau nu.
Deşi nu s-ar zice, felul în care este decorată jucăria kendama este esenţial. Există Kendama pictate, care au avantajul de a arăta excepţional, dar care sunt dificil de manevrat la anumite trick-uri. În plus, se deteriorează destul de repede. Jucariile Kendama în culori naturale au o aderentă mai bună la palme, se conservă mai bine în timp şi, la momentul actual, sunt preferate de cei mai mulţi dintre jucători. Kendama cauciucate sunt de ultimă generaţie şi îi avantajează pe începători, pentru că mingea aderă mult mai bine, în schimb, sfoara se poate încurca mai uşor în jurul mânerului.
Cum se poate învăţa kendama?
Jocul Kendama, considerat deja şi un sport, nu numai o modalitate de distracţie, se poate învăţa prin imitarea celor care au atins un anumit nivel de performantă şi prin repetarea mişcărilor, a jongleriilor, rotaţiilor, figurilor sincronizate etc., care se pot urmări pe videourile postate pe Internet, ceea ce inseamnă şi un mare avantaj, deoarece exersarea presupune exclusiv efort individual. Pentru cei care au atins un nivel foarte înalt, de competiţie internaţională, organizatorii Kendama World Cup oferă workshop-uri în Japonia, la Hatsukaichi.
Sursa: destepti.ro