Te-ai întrebat vreodată dacă spiritele există?
Primul cercetător care a dezbătut această problemă a fost Duncan Macdougall, care considerând spiritul unei persoane ca fiind efectiv materie, a constatat că acesta trebuie să aibă și o greutate. Macdougall a avut șase subiecți pe patul de moarte, așezați pe un cântar de mărfuri. Măsurătoarea trebuia efectuată fix în momentul decesului, lucru destul de greu de făcut în anul 1907. Rezultatele arătau o pierdere aproximativă de 21 grame în greutatea subiecților, greutate atribuită sufletului. Rezultatele sunt atât de vagi, încât până și publicarea acestora a fost un miracol. Pentru început, fișele a doi subiecți nu au fost prezentate, valoarea schimbărilor în greutate în urma acelor decese fiind nesemnificative. Doi subiecți au înregistrat o pierdere în greutate, însă pe o perioadă mai îndelungată, ceea ce nu poate să însemne că sufletul părăsea corpul progresiv, un subiect a experimentat și o creștere mică în greutate, după care o pierdere bruscă. Al șaselea subiect a prezentat 21 de grame pierdute în urma decesului.
Experimentul a fost făcut și pe câini. Din moment ce nu au existat schimbări în cazul acestora, s-a presupus că ei nu au suflet. Explicația este dată de Augustus Clark, care afirmă că diferența respectivă provine în urma procesului de transpirație, ce are loc în momentul în care trupul se încălzește brusc, iar plămânii nu mai pot efectua răcirea aerului respirat. Acesta oferă o explicație și pentru câini, care își răcesc corpul gâfâind, iar procesul de transpirație nu este asemănător.
Însă dacă totuși spiritele există într-o altă formă, care nu necesită proprietăți fizice specifice, putem comunica cu acestea? Superstițioșii ar spune da, prin intermediul tablei OUIJA, tablă ce are un design special pentru comunicarea cu morții. Era o metodă foarte utilizată în anii 1840-1850. Toți participanții trebuie să țină mâinile pe o bucată de lemn aflată în centrul tablei și să pună întrebări la care spiritele răspund mișcând bucata de lemn deasupra poziției fiecărei litere sau cifre de pe tablă. Există nenumărate videoclipuri pe internet cu experiențe ouija care nu au mers bine și un anumit demon sau spirit a invadat casa persoanei care a încercat jocul. Secretul din spatele tablei este efectul ideomotor. Participanții mișcă involuntar placa de lemn, fără să creadă că au o influență directă asupra acesteia. După ce este pusă întrebarea, fiecare se așteaptă la un răspuns, așa că inconștient mută bucata de lemn asupra răspunsului dorit. La baza acestui joc stă un simplu reflex, motiv pentru care efectul ideomotor este adesea întâlnit în hipnoză și cercetare psihologică.
Dacă spiritele există, singura metodă de a demonstra existența acestora este captarea informației provenită direct de la ele. Cum să captezi informație de la ceva ce nici măcar nu ești sigur că există? Aparatele de fotografiat, camerele și microfoanele par să vadă puțin mai mult decât noi. Nenumărate poze și filmări prezintă apariții misterioase ale fantomelor, apariții ce își pierd veridicitatea știindu-se faptul că pot fi trucate.
Nu se poate ști cu certitudine dacă spiritele există, deoarece nu există suficient studiu efectuat. Poate odată cu dezvoltarea tehnologiei și științei, răspunsul va veni de la sine.
Sursa: Science Facts