Lumea a fost condusă și de nebuni!

caligula

loading...

Cat de sus putea sa ajunga un nebun cu acte in regula? Se pare ca pana la ultima treapta ierarhica. Pentru ca nu o data, nebunia a stat de-a dreapta regilor si imparatilor. Oricum, ca sa-l parafrazam pe Cosbuc, “nu-i totuna sa mori nebun sau nebun incoronat”.

Caligula a fost, poate, cel mai nebun dintre imparatii romani. S-a declarat cel mai mare zeu si le cerea supusilor sa se comporte ca atare. Se razboia cu ceilalti zei, decapitandu-le statuile. Fiind suparat pe Poseidon, zeul marilor, a aliniat armata la tarmul marii si a ordonat un atac asupra valurilor. La final, soldatii au fost obligati sa stranga in casti scoici, ca prada de razboi. SI cum nimic nu era de ajuns, si-a ridicat calul, numit Incitatus, la rang de consul.

De la Clovis li se trage francezilor. Pentru ca el a fost primul rege care a trecut la crestinism. Din pacate, dupa ce a trecut de faza asta, nimeni nu stie ce i-a trecut prin cap de a furat bratul unui martir, despre care se spunea ca ar fi facator de minuni. Motiv pentru care a inebunit. Probabil de furie cand a vazut ca a fost inselat.

Mama lui Ludovic al IX-lea se plangea tuturor ca fiul sau nu are deloc minte. Probabil acesta e si motivul pentru care francezii l-au supranumit “Cel Sfant”. Oricum, daca mostenirea inca nu era ereditara, nebunia se mostenea cu siguranta. Din acest motiv, fiul cel mai mic al Sfantului, Robert de Clermont, a luat-o razna. Motivul? A incasat un baros in cap.

Si daca tot suntem la regii francezi, sa nu trecem cu vederea peste domnia lui Carol al VI-lea, numit si Carol Nebunul. Acesta a condus destinele Frantei intre 1380-1415. Nu se stie cine, l-a convins pe regele francez ca ar fi o persoana deosebita, facuta din… sticla. De frica ca se poate sparge, Carol avea toate hainele blindate cu bucati de metal.

Premonitoriu sau nu, cei dintai regi spanioli se trageau din Juana a Castiliei, zisa si Nebuna Castiliei. Poate si din cauza ca, nedorind sa imparta puterea cu alte familii, casatoriile se contractau doar intre membrii aceleiasi familii. Unirile incestuoase au culminat cu nasterea lui Carlos al II-lea, care ar fi trebuit sa domneasca dupa tatal sau, Filip II.  Pentru cei care vor privi moaca lui Carlos, vor intelege de ce acesta nu a ajuns niciodata sa conduca imperiul spaniol.

Nici englezii nu au stat mai bine. Si ei si-au avut nebunii lor. Unul dintre ei, George al III-lea, a fost doar cel mai cunoscut dintre ei. Atacat de porfirie, boala despre care unii spuneau ca era vinovata de vampirizarea unor persoane, George a murit orb, surd si nebun, nu inainte de a-si casatori fiica, pe Carolina Mathilda, cu alienatul mintal Christian VII al Danemarcei.

Dintre nebunii cei mai recentI, o figura pitoreasca a fost Norton I, care in 1859 s-a declarat imparat al S.U.A. si Protector al Mexicului. Cum autoritatile nu au luat nicio masura, Norton I a dat o serie de decrete si legi pe care le-a publicat in ziarele din San Francisco. Interesant e faptul ca tot ceea ce scria el in presa, era luat in serios de Regina Victoria si de Abraham Lincoln. Popularitatea sa era atat de mare, incat putea calatori, manca si bea fara sa plateasca vreodata.

sursa: zaiafet.blogspot.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *