Muzica – benefică pentru funcționarea minții
Muzica ne poate proteja împotriva declinul mental produs de înaintarea în vîrstă şi de boli: cei care cântă la un instrument muzical – chiar la nivel mediu de competenţă – îşi menţin mai bine funcţiile mentale, arată un studiu recent realizat în Marea Britanie.
Cercetătorii de la Universitatea St. Andrews au testat un grup de persoane – muzicieni şi non-muzicieni – măsurând reacţiile comportamentale şi răspunsurile creierului la câteva sarcini mentale simple. Ce au constatat?
– muzicienii au minţi mai „ascuţite” şi sunt capabili să detecteze şi să corecteze greşelile mai repede decât non-muzicienii
– muzicienii au răspuns mai rapid, fără a pierde nimic din precizia răspunsului, comparativ cu cei care nu aveau pregătire muzicală ori aveau foarte puţină.
Rezultatele arată că şi un nivel moderat de activitate muzicală este benefic pentru funcţionarea creierului.
Descoperirea ar putea avea rezultate importante, deoarece procesele studiate de cercetători se numără printre primele afectate de înaintarea în vârstă sau de diferite afecţiuni mentale, precum depresia.
Rezultale cercetării, publicate în jurnalul Neuropsychologia, se adaugă altor date ce sugerează că activitatea muzicală este importantă pentru sănătatea fizică şi mentală.
Acest nou studiu sugerează că activitatea muzicală ar putea fi utilizată ca o metodă eficientă de a încetini sau opri declinul minţii sau chiar de a restabili funcţiile mentale deteriorate de vârsta înaintată sau boli.
Sursa: descopera.ro