Ochiul Saharei. Un mister încă nedezlegat
De milenii, Ochiul Saharei stă ascuns în văzul lumii. Aceasta deoarece uriașa formațiune geologică misterioasă este greu de descifrat de la nivelul solului. Se pare că Ochiul Saharei a fost descoperit atunci când oamenii au ajuns în cosmos. Dar, chiar și acum, când am găsit structura Richat, oamenii de știință nu o pot explica. Această formațiune ciudată este situată în vestul deșertului Sahara, în Mauritania. Pe teren, Ochiul Saharei are forma unui cerc cu diametrul de 40 de kilometri, potrivit Science Alert.
În cadrul misiunii spațiale Gemini IV din anul 1965, care a durat patru zile pe orbita Pământului, astronauților li s-a cerut să fotografieze diferite regiuni de pe Terra.
Li s-a cerut în mod special să se uite după ”orice structuri circulare mari, care ar fi arătat locurile de impact ale unor obiecte cosmice”, potrivit explicațiilor care însoțesc setul de fotografii publicate după terminarea misiunii.
Ochiul din Sahara – un mister neelucidat
Aceste cratere de impact sunt foarte importante din punct de vedere geologic, deoarece ele vorbesc despre istoria Pământului. De asemenea, știind de câte ori au lovit corpurile din spațiu planeta noastră, oamenii de știință pot face predicții despre viitorul Pământului.
Pentru un timp, oamenii de știință au crezut că Ochiul Saharei a fost un crater de impact. Dar, ei nu au găsit destulă rocă topită. Teoriile actuale sugerează o poveste mult mai complicată, care se află în spatele acestei incredibile formațiuni naturale. Structura inelului principal al Ochiului din Sahara reprezintă rămășițele erodate a ceea ce a fost odată o calotă de straturi ale scoarței terestre.
Oamenii de știință mai au multe întrebări legate de Ochiul Saharei.
Dar, acum, doi geologi canadieni au o nouă teorie privind originile structurii Richat. Cercetătorii susțin că formarea Ochiului a început în urmă cu peste 100 de milioane de ani, atunci când supercontinentul Pangaea s-a rupt, în urma mișcării plăcilor tectonice, dând naștere la Africa și America de Sud, așa cum sunt în zilele noastre. Roca topită a fost împinsă spre suprafață, creând o cupolă de straturi. Acum, mai puțin de 100 de milioane de ani, Ochiul a erupt violent. Apoi, zona a intrat în colaps, iar eroziunea a lucrat de-a lungul timpului. Cu toate astea, Ochiul din Sahara rămâne un mister neelucidat.
Sursa: ro.blastingnews.com