Opt însușiri pe care orice persoană educată ar trebui să le aibă

anton çehov(2)

loading...

Scriitorul rus Anton Cehov, într-o scrisoare pe care i-a trimis-o fratelui său Nikolai, a sintetizat opt însușiri pe care orice persoană educată ar trebui să le aibă, printre acestea numărându-se și onestitatea sau altruismul.

Iată care sunt acestea:

  • Ei respectă personalitatea umană, de aceea sunt întotdeauna indulgenți, blânzi, amabili, îngăduitori. Ei nu se răscoală din cauză că le lipsește un ciocan sau o bucată de gumă de râs pierdută; locuind cu cineva, ei nu fac din asta o favoare și la plecare nu zic: “cu dumneavoastră e imposibil de trăit”. Ei iartă și gălăgia și frigul și carnea arsă și iuțimea și prezența în locuința lor a persoanelor străine.
  • Nu sunt compătimitori numai cu cerșetorii și pisicile. Ei suferă și pentru ceea ce nu se poate vedea cu ochiul liber.
  • Ei respectă proprietatea altora și de asta își plătesc datoriile.
  • Sunt curați la suflet și le este frică de minciună ca de foc. Nu mint nici măcar în privința fleacurilor. Minciuna este jignitoare pentru cel ce o ascultă și îi scade respectul față de cel care o spune. Ei nu pozează, se comportă pe stradă la fel ca acasă, nu aruncă cu praf în ochii celor mai mici. Nu sunt flecari și nici indiscreți atunci când nu li se cere. Din respect pentru urechile celorlalți, ei adesea tac.
  • Ei nu se depreciază pentru a obține compasiune și ajutor de la ceilalți. Nu cântă pe strunele altor suflete, pentru ca drept răspuns, aceștia să ofteze și să-i răsfețe. Ei nu spun: “pe mine nu mă înțelege nimeni!”
  • Nu sunt vanitoși. Nu se lasă atrași de strălucirea diamantelor false, nu țin să facă cunoștință cu celebrități, nu se entuziasmează de primul întâlnit la “Salon’e” Nu caută să fie cunoscut în toate berăriile.
  • Dacă au talent, îl respectă. Pentru asta sunt gata să sacrifice liniștea, femeile, vinul, agitația.
  • Ei caută să-și cultive simțul estetic. Nu pot să adoarmă îmbrăcați, nu admit ca peretele să aibă crăpături pline de ploșnițe, să respire aer murdar, să pățească pe podeaua plină de scuipat și nu se mulțumesc cu mâncarea pregătită la lampa de gaz. Ei încearcă să-și înnobileze și să-și stăpânească instinctul sexual. În această privință, ei sunt educați și deloc vulgari. (…) Ei nu fac abuz de vodkă. Nu miros dulapurile, deoarece știu că nu sunt niște porci. Ei beau doar când sunt liberi sau la ocazii alese, pentru ca au nevoie de o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

Sursa: efemeride.ro

 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *