Produsele antibacteriene nu sunt benefice mediului
Din ce in ce mai multi parinti cumpara sapunuri anti-bacteriene si produse de curatare puternice, pentru a-si feri copiii de riscul expunerii le germeni sau bacterii care i-ar putea imbolnavi. Insa uzul pe scara larga a acestor produse nu este la fel de benefic si pentru mediu.
Doua ingrediente active se afla in centrul dezbaterii: triclosanul si triclocarbanul.
Triclosanul a atras de multa vreme atentia toxicologilor din cauza asemanarii sale cu dioxinul, in vreme ce triclocarbanul a devenit dintr-un presupus inofensiv aditiv, unul dintre cele mai des intalnite 10 substante deversate in mediu si in resursele de apa potabila.
Munca cercetatorilor de la Universitatea din Arizona s-a transformat intr-una de detectiv, in momentul in care acestia au inceput sa investigheze urmele ingredientilor activi din sapunul folosit in urma cu …40 de ani. Se pare ca ramasitele produselor cosmetice folosite de bunicii si parintii nostri se afla sedimentate in apele in care au fost deversate. Natura intampina probleme serioase in prelucrarea si eliminarea acestora, intreg procesul desfasurandu-se intr-un ritm foarte lent. Asta inseamna ca utilizarea necumpatata a acestor produse va ajunge la un moment dat sa sufoce procesul natural de eliminare a acestora.
Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca atat triclosanul cat si triclocarbanul produc disfunctii ale glandelor endocrine la animale.
Studiile indica faptul ca actiunea sapunului antibacterian nu este diferita fata de cel normal, deoarece contactul acestuia cu mainile este unul prea scurt pentru ca ingredientele active sa aiba timp sa-si faca efectul.
Cercetatorii recomanda ca aceste produse sa fie folosite in cazurile in care acestea pot imbunatati sanatatea publica sau se impune fololosirea lor din motive stringente de sanatate.
Sursa: Science Daily