Scapă de stres! Iată care este primul organ afectat de stres

om stresa

loading...

Oboseala excesivă, anxietatea şi tensiunile se pot reflecta pe piele. „Când stresul este intens sau durează o perioadă lungă de timp, cronicitatea duce la epuizare, suferinţă şi boală sau la exacerbarea unor dermatoze preexistente’’, spune dermatologul Proca Ancuţa pentru Gândul.

Stresul poate avea numeroase consecinţe pentru sănătate, inclusiv pentru piele. „Atunci când sistemul nervos este afectat de stres, pielea poate reacţiona prin inflamaţie, urticarie, eczeme, dermatită atopică , psoriazis, dermatită seboreică, acnee, rozacee, aftoză , vitiligo, infecţii cu herpervirus, până la hiperhidroză, alopecie şi distrofii unghiale’’, declară dermatologul Proca Ancuţa pentru Gândul.

Simptomele care pot apărea sunt pruritul (mâncărimea), eritemul (roşeaţa), xeroza cutanată (uscăciunea pielii), distrofii unghiale, iar când afectează scalpul apar scuame (mătreaţa) sau căderea părului, care poate duce la alopecie. ,,Pe fond de stres şi anxietate, simptomele neplăcute, cum ar fi mâncărimea şi durerea, sunt mult mai greu de ignorat, iar disconfortul tinde să fie şi mai mare, pentru că duce la mai multe zgârieturi şi iritaţii prin grataj (scarpinare)’’, adaugă dermatologul.

Anxietatea poate duce la tulburări de somn, dar are efecte nebănuite şi asupra pielii. ,,Studiile au arătat că insomnia pare să aibă un efect negativ asupra capacităţii de regenerare a pielii. Dacă pierdeţi somnul din cauza stresului , este posibil să prezentaţi, de asemenea, simptome mai grave ale dermatitelor’’, spune specialistul.

Atunci când stresul se manifestă prin apariţia unor dermatite, trebuie să consultaţi un dermatolog pentru a confirma cauza şi pentru a primi tratamentul adecvat.

,,Psoriazisul este o dermatoză cronică inflamatorie . Boala poate fi identificată după leziunile eritemato-scuamoase bine delimitate , cu diferite localizări ( scalp, coate, genunchi , palmo-plantar , în pliuri ). Stresul a fost raportat la 44% dintre pacienţi înainte de apariţia iniţială a psoriazisului, iar erupţiile recurente au fost atribuite stresului la 80% dintre persoane. Psoriazisul, care debutează înainte de 40 de ani, pare a fi mai frecvent declanşat de stres decât boala cu debut târziu. Pacienţii care au raportat un nivel ridicat de stres psihologic pot avea simptome mai severe, atât la nivelul pielii, cât şi a articulaţiilor ‘’, spune dermatologul Proca Ancuţa.

Sursa: descopera.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *