Un obicei periculos. Iată ce se întâmplă dacă sari peste micul dejun
Toată lumea știe că micul dejun este cea mai importantă masă, dar nu toată lumea ia micul dejun. Motivele sunt variate, de la lipsa de timp, a poftei de mâncare, până la dorința de a slăbi, ignorarea mesei de dimineață sau amânarea foamei cu o cafea.
După ce mâncăm dimineața simțim pe propria piele efectele micului dejun. La fel se întâmplă și când nu mâncăm. Dar ce se întâmplă cu adevărat în organism atunci când sărim peste micul dejun? Au fost realizate studii serioase care au analizat mai mulți parametrii. O concluzie generală ne arată că organismul este dat peste cap, deși pe moment nu resimțim acest lucru.
Unele studii au dovedit faptul că privarea organismului de masa de dimineață afectează creierul. Dacă nu luăm micul dejun, nivelul de zahăr din sânge scade, acest lucru duce la scăderea nivelului de nutrienți care ajung la creier, iar în timp se instalează degenerarea creierului. Acesta este un efect pe termen lung. Pe termen scurt, cei care nu iau micul dejun se pot simți fără energie pe timpul zilei, nu au randament intelectual și pot prezenta schimbări bruște de dispoziție. Cauza este aceeași, scăderea nivelului de zahăr din sânge. Medicii recomandă să avem mese regulate pentru a ne menține nivelul de zahăr din sânge la un nivel optim. Oscilațiile scad randamentul și duc la acele stări de moleșeală după o masă copioasă.
Un studiu realizat anul trecut arată că cei care sar peste micul dejun înregistrează scăderi ale nutrienților din organism, cum ar fi proteinele, fibrele, antioxidanții (care luptă împotriva unor boli serioase cum ar fi cancerul). Toate acestea duc la deshidratare sau instalarea unor boli grave. Masa de dimineață, pe lângă faptul că asigură energie, ajută la menținerea sănătoasă a masei musculare.
Cei care sar peste micul dejun transmit creierului următoarea informație: organismul are nevoie de mâncare multă și bogată în calorii. Astfel, cu cât trec mai multe ore de la masa de dimineață omisă cu atât organismul cere mâncare mai multă și mai consistentă. Acest lucru duce la îngrășare.
Obiceiul de a bea o cafea dimineața în locul unei mese sănătoase nu asigură necesarul de energie. Cofeina poate duce la deshidratare deoarece are efect diuretic. Cu toate acestea, efectul poate fi combătut de cantitatea de apă cu care este preparată cafeaua. Și totuși nu este indicat să consumi cafeaua fără a consuma alimente sățioase alături.
În consecință, este recomandat să nu sari micul dejun, chiar dacă asta înseamnă să întârzii la serviciu, să iei micul dejun pe drum sau la birou.
Sursa: bunadimineata.ro