Un oraş aparte. Toată populaţia lucrează, nu există poliţie , iar salariul mediu este de 1200 de euro

marinaleda

loading...

În acest oraş spaniol nu există poliţie, criminalitate şi şomaj. Aici trăiesc doar cîteva mii de oameni, care au reuşit să construiască propriul model al societăţii social-democrate.

La prima vedere, Marinaleda nu se deosebeşte de orice alt oraş din această regiune. Este amplasat în valea Campina, e înconjurat de dealuri verzi. Pe zeci de kilometri în jur sînt doat plantaţii de olive şi cîmpuri aurii de grîu. Oraşul e frumos şi liniştit. Ca şi toate oraşele din Andaluzia, cea mai săracă provincie spaniolă.

Dacă ne uităm însă mai atent, atunci mai putem observa cîte ceva. În primul rînd, localnicii au construit o societate unică anti-capitalistă. În al doilea rînd, primarul local chiar a încurajat furturile din magazine.

La începutul crizei financiare din 2008, Marinaleda şi-a ales drept primar un politician destup de odios Juan Manuel Sances Gordillo, care îşi dobîndise porecla de Robin Hood de Spania. Acest bărbat a devenit vestit prin faptul că a organizat un şi de raiduri asupra supermarketurilor, cînd în semn de protest, oamenii jefuiau magazinele, luînd cele mai simple produse: ulei, orez, leguminoase. Casierii neputincioşi priveau la această fărădelege şi plîngeau.

Gordillo însă spunea în toate interviurile că aceasta nu a fost un jaf, ci un act violent de nesupunere civică. „Sînt multe familii, care nu-şi pot permite să meargă la magazin, explica el. In secolul XXI e o ruşine. Alimentele nu e marfa pe care o pot specula bogătanii”.

Dacă ceva similar s-ar fi întîmplat în Germania, SUA sau Rusia, Gordillo ar fi ajuns după gratii. Însă nu în Spania. Aici el a devenit primarul unui orăşel şi a reuşit să realizeze utopia socialistă. El a construit un oraş, în care toţi au suficiente alimente şi alte lucruri necesare.

Primarul Gordillo le-a dat oamenilor pământ gratis ca să-şi ridice case, iar primăria îi ajută cu forţă de muncă astfel încât fiecare să aibă o locuinţă. În schimb, familiile plătesc o taxă lunară de 15 euro pentru tot restul vieţii, cu singura condiţie de a nu-şi vinde casa.

În Marinaleda locuiesc 2700 de oameni şi toţi lucrează. În acelaşi loc: cooperativa agricolă locală. profitul este împărţit egal. Astfel, fiecare primeşte în medie cîte 1200 de euro pe lună. În regiunea, unde fiecare al treilea locuitor nu lucrează, acesta este un rezultat fantastic.

„Trebuie să ne regândim sistemul de valori, societatea de consum, valoarea pe care o punem pe bani, egoismul şi individualismul“, a declarat primarul localității. „Marinaleda este un exemplu mic, dar vrem ca această experienţă să se extindă peste tot în lume“, a mai spus acesta.

Sursa: ecology.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *