Orașul în care nu există poliție, toată lumea lucrează, iar salariul mediu este de 1200 euro

Marinaleda

loading...

În acest oraş spaniol nu există poliţie, criminalitate şi şomaj. Aici trăiesc doar câteva mii de oameni, care au reuşit să construiască propriul model al societăţii social-democrate.

Este vorba de oraşul Marinaleda, din provincia Andaluzia din Sudul Spaniei. Acesta prosperă din contul unui singur cooperativ agricol, comun pentru toţi.

La prima vedere, Marinaleda nu se deosebeşte de orice alt oraş din această regiune. Este amplasat în valea Campina, e înconjurat de dealuri verzi. Pe zeci de kilometri în jur sunt doat plantaţii de măslini şi câmpuri aurii de grâu. Oraşul e frumos şi liniştit.

Dacă ne uităm însă mai atent, atunci mai putem observa câte ceva. În primul rând, localnicii au construit o societate unică anti-capitalistă. În al doilea rând, primarul local chiar a încurajat furturile din magazine.

La începutul crizei financiare din 2008, Marinaleda şi-a ales drept primar un politician destul de odios, Juan Manuel Sances Gordillo, care îşi dobândise porecla de Robin Hood de Spania. Acest bărbat a devenit vestit prin faptul că a organizat un şir de raiduri asupra supermarketurilor, când, în semn de protest, oamenii jefuiau magazinele, luând cele mai simple produse: ulei, orez, leguminoase. Casierii neputincioşi priveau la această fărădelege şi plângeau.

Gordillo însă spunea în toate interviurile că aceasta nu a fost un jaf, ci un act violent de nesupunere civică. „Sunt multe familii care nu-şi pot permite să meargă la magazin, explica el. In secolul XXI e o ruşine. Alimentele nu sunt marfa pe care o pot specula bogătanii”.

Dacă ceva similar s-ar fi întâmplat în Germania, SUA sau Rusia, Gordillo ar fi ajuns după gratii. Însă nu în Spania. Aici el a devenit primarul unui orăşel şi a reuşit să realizeze utopia socialistă. El a construit un oraş, în care toţi au suficiente alimente şi alte lucruri necesare.

Primarul Gordillo le-a dat oamenilor pământ gratis ca să-şi ridice case, iar primăria îi ajută cu forţă de muncă astfel încât fiecare să aibă o locuinţă. În schimb, familiile plătesc o taxă lunară de 15 euro pentru tot restul vieţii, cu singura condiţie de a nu-şi vinde casa.

În Marinaleda locuiesc 2700 de oameni şi toţi lucrează în acelaşi loc: cooperativa agricolă locală. profitul fiind împărţit egal. Astfel, fiecare primeşte în medie câte 1200 de euro pe lună. În regiunea unde fiecare al treilea locuitor nu lucrează, acesta este un rezultat fantastic.

„Trebuie să ne regândim sistemul de valori, societatea de consum, valoarea pe care o punem pe bani, egoismul şi individualismul“, a declarat primarul localității. „Marinaleda este un exemplu mic, dar vrem ca această experienţă să se extindă peste tot în lume“, a mai spus acesta.

Sursa: ecology.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *