Unde sunt extratereștrii? Paradoxul lui Fermi, marea tăcere și holograma Universului nostru

univers

loading...

Unde sunt extratereștrii? Paradoxul lui Enrico Fermi este contradicția reală între posibilitatea extrem a existenței planetelor care să suporte viață din Univers și lipsa de contacte cu diverse civilizații extraterestre sau chiar descoperirea lor.

Astronomia modernă ne sugerează că în Univers există circa două mii de miliarde (2 000 000 000 000) de galaxii. Calea Lactee este o galaxie mică, cu un diametru aproximativ de doar 100.000 ani lumină. Oamenii de știință au realizat un recensământ al planetelor din galaxia noastră și au ajuns la o cifră înspăimântătoare de cinci sute de miliarde de planete ( 500 000 000 000). Galaxia noastră vecină, Andromeda este dublă la mărime față de Calea Lactee, ceea ce înseamna o mie de miliarde de planete.

Cea mai mare galaxie, dintre cele descoperite până în prezent, din Universul nostru se numește IC 1101, care e situată la 1 miliard de ani-lumină, în constelaţia Şarpelui. Aceasta are un diametru de 6 milioane de ani-lumină şi conţine peste 100 de trilioane de stele. La un calcul simplu, putem să realizăm că există un număr care tinde spre infinit de planete în Universul nostru, dar cu toate acestea nu am descoperit niciodată, nicio urmă de ființe extraterestre. De ce?

Nu ne vom lega de teoriile conspiraționiste, care susțin că extratereștrii sunt și au fost dintotdeauna pe Terra, ci vom încerca să răspundem la această întrebare presupunând că nu există niciun secret ascuns de guvernele lumii sau de agențiile specializate. Așadar, au existat încercări de a rezolva paradoxul Fermi prin găsirea unor dovezi despre civilizațiile extraterestre, împreună cu ipoteza că viața extraterestră ar putea exista și fără să știm noi. Contraargumente sugerează că viața extraterestră inteligentă nu există sau apare atât de rar în timp și spațiu, încât oamenii nu vor face niciodată contact cu ea.

Marea Tăcere

O posibilă explicaţie a „giganticei tăceri” ar putea fi şi aceea că toate civilizaţiile dispar în mod obligatoriu, înainte de a începe cucerirea Galaxiei. Ele dispar, dar pot dispărea în tăcere? Teoria marii tăceri este una cât de poate de reală pentru că până în prezent, în mod oficial, nu au fost detectate nici măcar unde radio care să provină de la o civilizație extraterestră.

Cu tehnologiile actuale, pământenii ar putea cuceri Galaxia în cel mult câteva milioane de ani. În mod firesc, toate civilizaţiile foarte vechi puteau să facă acelaşi lucru, cu milioane de ani înaintea noastră. Deci ei ar trebui să fie aici, acum. Dar (cel puţin oficial…) nu sunt. În plus, astronomii nu au observat nici vreo sferă Dyson, iar proiectele SETI n-au descoperit nici o civilizaţie Kardasev (de tip 2 sau 3) care să transmită mesaje din adâncul Universului.

Este limpede că Universul este mult prea mare ca să fim singuri în el, dar cu toate acestea nu descoperim nicio civilizație extraterestră. Să presupunem că unele civilizații din Univers sunt atât de avansate încât nu mai au nevoie de o planetă pe care să trăiască, dar ar fi trebuit să existe și unele mai puțin avansate.

Este Universul o iluzie?

Odată cu trecerea anilor şi cu evoluţia ştiinţei, specialiştii sugerează că am putea trăi într-un Univers artificial, care nu este altceva decât o iluzie.

Oamenii de ştiinţă l-au intitulat experimentul de gândire al alegerii întârziate şi au pornit de la o întrebare clasică: Dacă ai un obiect care se poate comporta fie ca o particulă, fie ca o undă, când ”decide” obiectul cum se va purta?

Teoria fizicii cuantice spune că rezultatul este unul relativ şi că depinde de felul în care este măsurat la sfârşitul călătoriei sale. De aici se poate deduce că obiectul în sine sau particula există doar atunci când este observată şi totul depinde de observator pentru ca ea să ia forma dorită. Adică, fiecare om poate să vadă orice particulă din această realitate aşa cum trebuie s-o perceapă creierul, de parcă totul ar fi un program de calculator. Atunci când creierul nu mai percepe particula în cauză, ea nu mai există.

Universul este o suprafaţă 2D, care conţine toate informaţiile necesare pentru a descrie un obiect 3D, care este de fapt doar o hologramă, aşa cum cipul de securitate al cardului nostru de credit conţine anumite informaţii. În spațiul 2D există toată informația Universului și de acolo se formează proiecțiile până în cele 9 dimensiuni. Așa se poate explica și marea tăcere și posibilitatea ca noi în acest moment să existăm singuri într-un spațiu bine definit.

Sursa: efemeride.ro

 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *