Cel mai important agent secret din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost o româncă

vera-atkins-2

loading...

Şi astăzi, serviciile secrete au drept model experienţa de viaţă a româncei care a schimbat lumea. Existenţa sa, mai palpitantă decât un film, a inspirat, se pare, celebrul personaj Moneypenny, frumoasa secretară a şefei agentului James Bond.

Maria Vera Rosenberg, pe numele său adevărat, este fiica unui industriaş, originar din Germania. „Atkins” era numele de fată al mamei, refugiată din Rusia în urma pogromurilor pe care Vera l-a folosit ca să-şi ascundă originile. Tatăl ei, Max Rosenberg, om de afaceri şi bancher, a avut succes în România, unde a făcut avere considerabilă. În anii 1930 acesta ajunsese să-l consilieze pe regele Carol al II-lea în chestiuni financiare, scrie webcultura.ro.

Femeia care a devenit cel mai important spion din cel de-al Doilea Război Mondial s-a născut în Galaţi, pe 16 iunie 1908 şi a emigrat în Marea Britanie în 1933, tânjind după viaţa sofisticată din Londra. Ca urmare, Max a decis să îi ofere fiicei sale o educaţie aleasă şi a trimis-o pe Vera să studieze la şcoli private în Elveţia, Franţa şi Anglia.

Vera era foarte tânără când a fost recrutată de serviciile de informaţii britanice. În acea perioadă frecventa înalta societate bucureşteană şi devenise o apropiată a ambasadorului german Friedrich Werner von der Schulenburg. Petru a-şi ascunde originea evreiască, Vera şi-a schimbat numele, iar după stabilirea în Marea Britanie a participat la numeroase misiuni secrete, în care s-a remarcat prin curaj şi inteligenţă. A avut o ascensiune rapidă, ajungând în fruntea SOE, Serviciul de Operaţiuni Speciale creat de Winston Churchill.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, agenţii săi s-au infiltrat în spatele liniilor inamice, au sprijinit luptătorii din mişcările de rezistenţă, au distrus obiective vitale, i-au ajutat pe piloţii aliaţi să evadeze şi au transmis informaţii Londrei.  “De o inteligenţă feroce, comportament dintr-o bucată şi abilităţi de informator excepţionale, Vera a condus nenumărate misiuni în anii ’30. După ce a înaintat în poziţiile executive ale SEO (Special Operations Executive), o agenţie înfiinţată de către Winston Churchill, a devenit şefa unei armate clandestine. Echipa ei se înfiltra adânc în liniile inamice, lua legătura cu luptătorii Rezistenţei, distrugea ţinte vitale, ajuta prizonierii aliaţi să evadeze, asasina soldaţi germani şi transmitea informaţii Londrei”, se arată în cartea numită, cum altfel, Vera Atkins. Povestea celei mai importante agente secrete originare din România din al Doilea Război Mondial“, scrisă de canadianul William Stevenson şi publicată de Editura Polirom, în februarie 2014.

După 10 ani de activitate în spionaj, s-a retras în 1947 şi s-a stabilit într-un sat din Anglia. Vera şi-a trăit viaţa într-o discreţie absolută, iar numele ei a rămas necunoscut până în anul 2000, când a murit la data de 24 iunie 2000, în localitatea britanică Hastings, Sussex , la vâsta de 92 de ani. William Stevenson, pe care Vera Atkins l-a autorizat să-i scrie biografia, a studiat documente desecretizate recent şi i-a intervievat pe cei care au cunoscut-o, pentru a reconstitui cât mai fidel viaţa şi personalitatea celei care continuă să fie şi astăzi un model pentru servicii.

Citeste mai mult: adev.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *