Virusul Zika. Atenție sporită pentru cei care petrec concediul la mare. Risc crescut în zona Mării Negre

zika

loading...

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează cu privire la riscul răspândirii virusului Zika  în unele regiuni de coastă ale Mării Negre, la apropierea verii, relatează digi24.

Probabilitatea transmiterii locale a virusului Zika este ridicată doar în regiunile în care trăiesc țânțarii din specia Aedes aegypti, principalul vector de transmitere a acestui virus — așa cum sunt la țărmul Mării Negre.

OMS precizează că riscul de infectare este moderat în 18 țări europene în care sunt prezenți țânțari din specia Aedes albopictus (țânțarul tigru), vectori secundari ai virusului, și „mic, foarte mic sau inexistent” în cazul a 36 de țări, în special din Europa Centrală, de Est și de Nord, de unde lipsesc țânțarii Aedes și unde nu există nici condițiile de climă sau de mediu necesare proliferării acestor insecte.

Pericolul de transmitere a acestui virus este mai ridicat în regiunile mediteraneene ale Franței, fiind la același nivel cu riscul înregistrat în țări ca Grecia, Albania, Israel sau Georgia.

Virusul Zika este considerat responsabil, în cazul femeilor însărcinate, de o creștere a riscului de a naște copii cu malformații congenitale, în special cu microcefalie, relatează digi24.

Sursa foto: evenimenteoradea.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *