Beneficiile siestei asupra organismului tău

somn

loading...

Potrivit unor studii, somnul în timpul zilei îmbunătăţeşte memoria, extinde potenţialul creativ şi ameliorează starea sănătăţii.

Iată cele mai importante avantaje ale somnului de zi:

1. Somnul pe timpul zilei, într-adevăr vă face mai fericit. Potrivit studiului publicat în revista de endocrinologie clinică şi metabolism, un somn de 30 de minute al unui om care a dormit într-o poziție incomodă, poate reduce din prospeţime şi energie.

Medical Daily comunică că testele au fost efectuate asupra 11 participanţi sănătoşi, care au făcut două întreruperi a câte 30 de minute pentru somn, noaptea întreagă. Iar ulterior, i-au lipsit în general de somn, împiedicându-i să adoarmă.

S-a stabilit că atunci când participanţii la teste au dormit 30 de minute ziua, ei nu au simţit lipsa somnului.

Autorul cercetării de la Universitatea Decartes-Sorbonne a declarat în comunicatul de presă:

Datele noastre confirmă că un somn de 30 de minute poate schimba efectul hormonal asupra unei nopţi întregi de somn prost.

2. Oamenii care aţipesc, sunt supuşi mai puţin stresului decât ceilalţi. Generaţia noastră este cunoscută prin faptul că-şi poartă problemele de acasă cu ei, noi trăim o viaţă mult mai tensionată ca înainte.

Somnul în timpul zilei ne poate ajuta să facem faţă lucrurilor iritante şi ne limpezim gândurile.

Un studiu arată că un pui de somn în mijlocul unei zile tensionate ne poate ajuta să preluăm controlul asupra situaţiei şi să adoptăm mai eficient decizii complicate.

Cercetarea publicată în revista internaţională de medicină a testat nivelul tensiunii arteriale a 85 de studenţi ai colegiului pe parcursul unei zile în Pennsylvania.

În rezultatul testului s-a ajuns la concluzia că cei care pot aţipi pentru 45-60 de minute după sarcinile stresante aveau tensiunea arterială mai joasă decît a celor ce nu dormeau, scrie Daily Mail.

Aşa că dacă mă veţi depista dormind pe masă, asta nu înseamnă că am devenit mai slab. În realitate, eu am săvârşit o faptă eroică şi mă pregătesc de alta. De aceea, vă rog să mă lăsaţi în pace.

3. Sunteţi mult mai productivi când faceţi o pauză pentru un pui de somn.

Time comunică că in campusurile colegiilor din SUA au amenajat „dormitoare” pentru sporirea productivităţii.

Instituţiile de învăţământ ca Universitatea din Michigan deja au instalat paturi şi fotolii sofisticate în biblioteci pentru asigurarea somnului în timpul zilei, iar Universitatea James Madison a instalat fotolii de dormit în dormitoarele din centrele studenţeşti.

Ryan de Engelis, un absolvent al Universităţii din Michigan, specialist în neurologie şi filozofie e bucuros că universitatea lui a amenajat o zonă de confort în bibliotecă.

El a relatat pentru Time:

„E fain cînd vrei să dormi 20 de minute şi să revii la lucru, dar dacă intri în dormitor, atunci vei dori să dormi şi va trebui să amânaţi lucru pe mâine.

4. Puterea somnului sporeşte potenţialul creator.

Dacă sunteţi un om de creaţie, atunci ar trebui să fiţi interesaţi să săriţi în pat după ce veţi citi acest articol. Studiile au arătat că oamenii care-şi permit să tragă un pui de somn, au emisfera dreaptă a creierului mai activă, transmite CNN.

Capurile participanţilor la studiu au fost conectate la fibra optică. Apoi cablul transmitea în creier semnale infraroşii, pentru a măsura câte semnale se vor întoarce.

Cercetătorii au depistat că atunci când paricipanţii aveau posibilitatea de a dormi, sângele curgea prin emisfera dreaptă a creierului, indicând o sporire a activităţii în partea creierului ce răspunde de creativitate.

Aşa că dacă sunteţi om de creaţie, atunci somnul trebuie să fie o prioritate.

5. Somnul e bun pentru memoria voastră.

Savanţii de la Universitatea Saara din Germania au depistat că oamenii care aţipesc, au o memorie de cinci ori mai bună decât alţii, comunică „Huffington Post”.

La test au participat 41 de voluntari, care au efectuat o serie de teste la memorie, pentru a depista nişte legităţi comune. Cei care au savurat somnul pe timp de zi, aveau amintiri mai exacte.

Iar cei care au dormit ziua cu regularitate, au demonstrat rezultate mai bune la teste.

6. Economisiţi mai mult bani când dormiţi.

Dacă a venit timpul să plătiţi chiria, dar aţi cheltuit deja toate economiile la bar sau pentru pizza, atunci moţăiala ar putea fi cea mai bună variantă de a petrece timpul liber.

Gândiţi-vă, cît timp nu dormiţil puteţi să cheltuiţi banii pe fleacuri.

7. Somnul în timpul zilei este un lucru minunat, iar moţăiala vă va ajuta să păstraţi frumuseţea.

Somnul în timpul zilei este unul dintre aspectele principale în îngrijirea tenului. Cercetările au arătat că somnul poate fi un aport firesc pentru menţinerea frumuseţii şi prospeţimii tenului feţei.

Pur şi simplu gândiţi-vă: faţa voastră constă din muşchi, care necesită odihnă.

Studenţii ar putea fi mai pregătiţi, pictorii mai creativi şi toţi ar putea fi mai fericiţi. Siesta trebuie să devină un drept al tuturor oamenilor şi să fie protejat de guvern.

Aşa că data viitoare, lăsaţi totul deoparte, nu ascultaţi pe nimeni. Nu sunteţi leneşi, şi vă amelioraţi sănătatea.

Savuraţi cele 15 minute libere. Le-aţi meritat.

Sursa: ecology.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *