Déjà-vu – mecanismele din spatele lui

deja-vu

loading...

Câți dintre noi nu am avut senzația că o situație pe care o trăim în prezent am mai trăit-o deja în trecut? Pentru fenomenul de „déjà-vu” s-au încercat de-a lungul timpului nenumărate explicații.

Acum oamenii de știință britanici susțin că au identificat mecanismul care provoacă această stare. Akira O’Conner, de Universitatea St. Andrew, a declarat că fenomenul de „déjà-vu” este doar o metodă prin care creierul uman îşi verifică sistemul de memorie, relatează The Independent.

O’Conner şi colegii săi au dezvoltat o tehnică de declanşare artificială a fenomenului de „déjà-vu”.

Cercetătorii le-au prezentat participanţilor la un studiu o serie de cuvinte înrudite, fără a dezvălui cuvântul care le leagă între ele. De exemplu, în cadrul unui test, echipa a oferit cuvintele :pat, pernă, vis şi noapte – fără a oferi şi termenul somn.

Pentru a fi siguri că participanţii nu au auzit şi cuvântul „somn”, cercetătorii i-au întrebat pe participanţi dacă au auzit un cuvânt care începe cu litera „s”, aceştia negând afirmaţia.

Mai târziu, când au fost întrebaţi ce cuvinte le-au fost prezentate, majoritatea au avut tendinţa să spună că au auzit şi cuvântul somn.

Utilizând rezonanţa magnetică funcţională, echipa a observat că atunci când fenomenul de „déjà-vu” apare, cea mai activă parte din creier nu este cea legată de memorie, cum ar fi hipocampusul, ci zona frontală care este implicată în luarea deciziilor.

Astfel, explică Akira O’Conner, această regiune frontală monitorizează modul în care amintirile noastre sunt reluate, de aici și fenomenul de „déjà-vu”.

Sursa: jurnalspiritual.eu

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *