Eutanasia – sinucidere cu mâna altuia

eutanasia-1

loading...

Eutanasia este o practică interzisă în majoritatea țărilor din lume. Cu toate acestea, eutanasia este tolerată direct sau indirect. Eutanasia este de două feluri, activă sau asistată și pasivă.

Trei țări au legalizat eutanasierea activă, Olanda, Belgia, Luxemburg. Practica este interzisă minorilor. În SUA, politicile sunt diferite de la un stat la altul. Eutanasia este poate cel mai controversat subiect, un subiect sensibil.

Cu toate acestea, se practică din cele mai vechi timpuri. În Grecia și Roma antică era o tehnică des practicată. În Sparta, era practicată și asupra copiilor care erau bolnavi.

În cadrul procesului de la Nurenberg, au fost prezentate documente care atestau că peste 70000 de persoane, care erau considerate fără valoare, au fost eliminate. În anul 2003, cazul lui Vincent Humbert a redeschis subiectul eutanasiei, legalitatea sa din punct de vedere juridic, dar și din punct de vedere moral și religios.

În urma unui accident, tânărul a rămas cu sechele grave, tetraplegic, orb, mut, dar perfect conștient. El comunica scriind cu degetul în palma mamei sale. Vincent își cerea dreptul de a muri.

Pentru că eutanasia era interzisă în Franța, medicii nu au putut da curs dorinţei tânărului. În anul 2003, mama tânărului i-a injectat o substanță letală. A urmat un proces lung în care mama tânărului a fost acuzată de omor.

Bernard Senet, medic francez, a declarat pentru un jurnal canadian că președintele Mitterrand și alte câteva personalități franceze au fost ajutate să moară, fiind în stadii terminale ale bolii.

Mai mulți laureați ai premiului Nobel pentru medicină au adresat o scrisoare opiniei publice în care vorbeau despre suferința inutilă din ceasurile morții. Ei susțineau că este imoral să impunem bolnavului să suporte durerea.

Dacă privim in istorie, vom vedea că mari personalități au apelat la ceea ce numim sinucidere asistată. Sigmund Freud, omul care a schimbat modul de gândire al secolului al XX-lea, a apelat la asistentul său pentru a-i fi injectate două centigrame de morfină.

Suferea de cancer și durerile erau insuportabile. Freud a murit în 23 septembrie 1939 și s-a spus că s-a sinucis cu mâna altuia.

Sursa: efemeride.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *