Ai interzis la cafea, sau vrei să renunți pur și simplu la ea? Poți fi în formă și fără cafea

cafea

loading...

Ți-a recomandat medicul să nu mai bei cafea sau, pur și simplu, nu îți place gustul ei, dar ai nevoie de un energizant? Există alternative savuroase și sănătoase.

Cicoarea, ceaiul verde, guarana sau ceaiul mate sunt numai câteva alternative la cafea. Mențiunea este că unele dintre ele conțin cofeină, ce-i drept, în cantități mai mici. Dacă medicul ți-a interzis această băutură, ar trebui să îi ceri și lui sfatul despre înlocuirea ei.

Energizant, dar și detoxifiant

Cicoarea se află printre cele care nu prezintă contraindicații și are un gust asemănător cu al cafelei, specifică dr. farmacist Ovidiu Bojor. Pe lângă faptul că te ajută în perioadele de solicitare intelectuală, reprezintă „o excelentă băutură pentru purificarea ficatului, a splinei și este adjuvant în tratarea icterului”, susține dr. Bojor. Pentru aceste afecțiuni, sunt indicate două căni pe zi. Un alt beneficiu pe care îl aduce cicoarea este scăderea nivelului de colesterol din sânge. De aceea, după o masă bogată în grăsimi și prăjeli, se recomandă o cană sau două cu ceai de cicoare. Una-două lingurițe de rădăcină sfărâmată de cicoare se fierb timp de 10 minute într-o cană cu apă. Din părțile aeriene ale plantei se poate face infuzie (două lingurițe la o cană cu apă). În comerț se mai găsesc diverse preparate pe bază de cicoare.

O rețetă inedită

Cicoarea face parte din ingredientele „cafelei” Oshawa. Autorul acestei rețete este George Oshawa, renumit pentru dieta cu cereale integrale care îi poartă numele. Băutura este indicată pentru a mări puterea de concentrare și capacitatea de a face efort. Efectele de stimulare sunt puternice, fără a agresa și a epuiza, totuși, organismul, așa cum o fac alte energizante. Pentru a o pregăti, se prăjesc pe o tablă încinsă o lingură de boabe de năut, o lingură de boabe de fasole, o lingură de boabe de orz. Se macină în râșnița de cafea. După aceea, se adaugă trei linguri de cicoare prăjită și măcinată. Băutura se prepară din una-două lingurițe din acest amestec la o ceșcuță (100 ml) de apă clocotită. Se mai lasă la foc mic încă trei până la cinci minute.

Alternative cu gust

Un suc proaspăt de fructe la micul dejun sau o cană cu ciocolată caldă îți pot da energia de care ai nevoie, pe lângă faptul că pot fi savurate, într-un ritual asemănător cu cel al cafelei. Ceaiul verde conține și el cofeină, dar în cantități mult mai mici, nefiind la fel de agresiv. Totodată, conține antioxidanți benefici pentru sănătate.

Sursa: Libertatea pentru femei

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *