Cinci tipuri de mincinoși. Recunoaște-i și ferește-te de ei

mincinosi

loading...

Minciuna este un lucru teribil si distructiv, pentru ca ea provoaca durere si raneste pe cel care a fost mintit. Dar, stiati ca exista diferite tipuri de mincinosi? Pentru a va confrunta eficient cu fiecare dintre ei, este important sa recunoasteti tipul de mincinos cu care aveti de-a face. In urmatorul articol, vom evidentia cele 5 tipuri principale de mincinosi.

Mincinosii “albi” (prin omisiune) – Adesea tindem sa vedem minciunile “albe” ca nefiind minciuni reale. Oamenii care spun minciuni albe simt de multe ori ca aceste tipuri de minciuni sunt benefice sau cel putin inofensive. Mincinosii albi spun adesea doar o parte din adevar, asa ca, in mod eronat, se crede ca ei nu mint deloc. Uneori, o persoana poate folosi “minciuni albe”, atunci cand incearca sa protejeze pe cineva de adevar, daca simte ca adevarul ar putea sa-i faca rau celui de langa ea.

Mincinosii fara scrupule  Ei sunt foarte diferiti de “mincinosii albi”, deoarece mint tot timpul si nu le pasa in mod deosebit de etica minciunilor lor. Majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca “mincinosii fara scrupule” sunt necinstiti. Trebuie sa fiti constienti de faptul ca acest gen de persoana nu se va schimba niciodata, asa ca ar fi bine sa nu vi-i faceti prieteni.

Mincinosii ocazionali – Exista unii oameni care spun o minciuna doar ocazional. Unul dintre lucrurile pozitive despre mincinosii ocazionali este acela ca ei nu au obiceiul de a minti. Ei, de obicei, se simt vinovati, recunosc minciunile spuse si cauta iertare.

Mincinosii compulsivi (patologi) – Cei mincinosi compulsivi sunt oameni care au minciuna puternic inradacinata in ei. Minciuna este modul lor implicit de a raspunde la intrebari. Indiferent cat de mica sau mare este problema, indiferent cat de serioasa sau nesemnificativa ar fi, mincinosii compulsivi vor ocoli intotdeauna adevarul. In general, ei se simt foarte inconfortabil spunand adevarul. Conform psihologiei, acest obicei se formeaza din copilarie. Este posibil ca individul sa fi fost in medii si situatii in care minciuna era singura optiune. In acelasi timp, mincinosii compulsivi nu sunt neaparat manipulatori; ei doar mint din cauza obisnuitului, nu din cauza rautatii lor. Cand ai de-a face cu acest tip de mincinos, trebuie sa ai multa grija si tact.

Mincinosii sociopati – sunt, fara indoiala, cei mai rai dintre toate tipurile de mincinosi. Ei mint atat cat este necesar pentru a-si obtine propriul interes, nepasandu-i de sentimentele sau de vietile celorlalti. Pentru ei, minciuna face parte din strategia lor in viata. Rusinea si vinovatia sunt sentimente straine pentru ei. Cand intalnesti un asemenea mincinos, in functie de situatie, ar trebui sa fii foarte atent, pentru ca aceste persoane sunt foarte manipulative si viclene. Daca sunteti implicati intr-o relatie cu un mincinos sociopat, trebuie sa fiti deschisi la ideea de a incheia acea relatie, pentru ca mincinosii sociopati se schimba foarte greu.

Sursa: almeea

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *