Cum să ignori sfatul cuiva fără să-i rănești sentimentele

sfat

loading...

Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii se enervează așa de tare atunci când nu le iei în considerare sfatul? Sfatul este, prin definiție, ceva care se oferă. Este doar o sugestie. Și totuși, dacă tu nu răspunzi în mod corespunzător, persoana care îți dă sfatul respectiv se poate simți ofensată. Acest lucru se aplică, în special, persoanelor cu un grad mai ridicat de sensibilitate, ajungând până în situația în care nimic din ce spui să nu îi fie suficient, decât dacă este: „Aceasta e cea mai bună idee pe care am auzit-o vreodată”.

Se întâmplă așa pentru că persoana respectivă simte nu numai că îi respingi sfatul, dar că o ignori pe ea însăși. Astfel, chiar dacă sugestia sună incredibil de ridicol, folosește-te de această strategie și-ți vei păstra relații amiabile.

Faza 1. Arată apreciere față de sugestia primită

Mulțumește acelei persoane pentru sugestie și spune-i că te vei gândi la aceasta. Chiar dacă nu ești de acord cu sfatul primit și consideri că e o idee proastă să procedezi așa, oferă-i acelei persoane demnitatea de a simți că te vei gândi la propunerea sa. (Te-ar putea surprinde chiar să constați, în final, că avea dreptate.)

Faza 2. Oferă două motive pentru care ești de acord cu ce ți se propune și unul pentru care nu ești de acord

După o zi sau două, oferă-i persoanei respective două motive pentru care consideri că are dreptate și apoi un motiv pentru care consideri că ideea ei nu este întru totul potrivită. Ține minte, acea persoană nu are nimic de câștigat din asta, astfel că îți oferă sfatul pentru binele tău – pe ea o face să se simtă bine doar faptul că va contribui la ceva anume – și se va supăra doar atunci când va simți că nu ai suficientă încredere în judecata sa. Această fază elimină complet sentimentul că tu o respingi.

Faza 3. Mulțumește-i că te-a pus pe gânduri

Spune-i că deja ai decis să mai faci o schimbare, iar sugestia ei inițială e ceea ce te-a pus pe gânduri, ceea ce ți-a dat o idee nouă. Acum, acea persoană va simți că face parte din procesul de luare a deciziei și nu se va mai supăra că ideea ei inițială nu a fost luată în considerare.

Faza 4. Cere-i opinia și în altă problemă

Pentru a întări strategia, continuă prin a-i cere respectivei persoane părerea în legătură cu altă problemă – care are sau nu legătură cu situația de față. Dacă este posibil, alege ceva ce ai putea foarte ușor să faci sau să nu faci în funcție de răspunsul primit. Acest comportament concretizează, în mintea acelei persoane, faptul că tu o respecți și că în sfatul său a fost vorba doar de o anumită idee cu care nu ai fost de acord.

Sursa: dr. David J. Lieberman, „Arta de a te înțelege bine cu toată lumea”, ed. Curtea Veche, 2008

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *