Cuvinte cărora mulți le greșesc sensul. Tu știi să le folosești corect?

gramatica

loading...

În limba română există câteva cuvinte pe care ne încăpățânăm să le folosim cu sensuri greșite, în scris sau în vorbire.

1. PATETIC
Foarte des, cuvântul „patetic” este folosit cu sensul de „jalnic” sau „penibil”. Într-adevăr, în limba engleză, cuvântul „pathetic” înseamnă chiar „jalnic” sau „vrednic de milă”, însă în limba română termenul are un cu totul alt sens.

Mai exact, în limba română cuvântul „patetic” înseamnă “plin de patos, de avânt, de însuflețire, de pasiune, de entuziasm”, ceva „care emoționează, impresionează, înduioșează” sau „plin de emfază, de afectare”.

2. FORTUIT

„Fortuit” este un alt cuvânt folosit cu sens greșit, atât în vorbire, cât și în scris. Foarte mulți oameni folosesc acest termen cu sensul de „forțat”, însă în realitate „fortuit” se referă la ceva „venit pe neașteptate, neprevăzut, întâmplător, inopinat”.

3. PROFESIONAL / PROFESIONIST

Cuvintele „profesional” și „profesionist” sunt și ele foarte adesea folosite cu un sens greșit, acela de „foarte competent”, „foarte bun” sau „de calitate”, ca de exemplu: „produse cosmetice profesionale pentru saloane, tratamente, aparate, accesorii”.

Însă „profesional” are sensul de „privitor la o profesie, care ține de o profesie, care este legat de o profesie”, iar „profesionist” se referă la „persoana care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare”.

4. FACILITATE / FACILITĂȚI

Folosirea cuvântului „facilități” cu sensul de „spațiu cu dotări, echipamente etc” este gresită. Așadar, nu este corect să spunem „La hotel avem toate facilitățile”.

În limba română, cuvântul „facilitate” înseamnă „însușire a ceea ce este facil; însușirea de a realiza, de a face ceva fără mari eforturi, cu ușurință”. La plural, “facilități” se referă la „înlesniri făcute cuiva”, ca de exemplu „facilități de plată”.

5. A ADJUDECA

“A adjudeca” nu are sensul de „a câștiga”, de „a obține un premiu” etc. Din acest motiv, folosirea cuvântului în contexte precum „Și-a adjudecat marele premiu” este greșită.

În realitate, „a adjudeca” înseamnă „a atribui (prin hotărâre judecătorească) un bun scos la licitație persoanei care oferă prețul cel mai mare”.

6. A APLICA

În ultimul timp, verbul „a aplica” este folosit tot mai des cu sensul de „a-și depune CV-ul” sau de „a face o cerere / o solicitare formală”. Acestea sunt câteva dintre sensurile cuvântului „to apply” din limba engleză.

În limba română, cuvântul „a aplica” înseamnă „1. A pune un lucru pe (sau peste) altul pentru a le fixa, a le uni, a face din ele un corp comun. 2. A pune ceva în practică; a întrebuința, a folosi; a face, a administra. A aplica un procedeu. A aplica un tratament. 3. A administra (un tratament medical). 4. A raporta un principiu general la un caz concret, particular”.

7. EXPERTIZĂ

Folosirea substantivului „expertiză” cu sensul de „competență într-un anumit domeniu”, ca în exemplul „Am încredere în el pentru că are expertiză” este greșită.

Cuvântul „expertiză” are doar sensul de „cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei. Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute”.

Sursa: greatnews.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *