Evenimentele istorice ale zilei
1387: Petru I Muşat, domn al Moldovei (1375-1391), recunoaște printr-un act omagial făcut la Liov in ziua Înălţarii Sfintei Cruci, suzeranitatea lui Wladyslaw al II-lea Jagello, rege al Poloniei (1386-1434) si mare cneaz al Lituaniei (1377-1434); începe rivalitatea ungaro-polonă pentru dominaţia asupra Moldovei
1617: Este semnat Tratatul de alianţă de la Soroca între Radu Mihnea, principele Moldovei şi Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei.
1791. S-a născut pictorul şi graficianul fancez Theodore Gericault.
1830: Prin decret imperial, ţarul Rusiei acordă privilegii evreilor care doresc să se strămute în oraşele din Basarabia ţaristă.
1874. Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc: un concurs de tir (tragere la semn) intre tragatori din Transilvania, (la data aceea teritoriu austro – ungar) si Romania.
1877. A murit savantul german Hermann Grassmann, cu importante contribuții în lingvistică, matematică, fizică și publicistică. A fost un adevărat umanist al epocii sale.
1881 (26 septembrie/ 8 octombrie): S-a născut in comuna Tirnauca, jud. Dorohoi (azi in Ucraina), Vasile Bogrea, filolog şi lingvist, poet şi traducător, specialist în limbile clasice; (m. 6 septembrie 1926, la Viena).
1888. S-a născut poetul şi dramaturgul american T. S. Eliot, laureat Nobel.
1889. S-a născut Martin Heidegger, una dintre cele mai importante figuri intelectuale ale secolului al XX.
1898. S-a născut compozitorul George Gershwin.
1907. S-a născut poetul, eseisul și dramaturgul Dan Botta.
1937. A murit cântăreța Bessie Smith, supranumită „regina bluesului”.
1945. A murit, la New York, compozitorul, pianistul, muzicologul şi folcloristul Béla Bartók, născut la Sânnicolau Mare, în Transilvania.
1948. S-a născut cântăreața și actrița australiană Olivia Newton-John.
1950. S-a născut gimnastul Dan Grecu, medaliat olimpic și la campionatele mondiale, antrenorul lotului olimpic al echipei masculine de gimnastică a României.
1960. La Chicago, Illinois, a avut loc prima dezbatere televizată, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, între Richard Nixon și John F. Kennedy.
1961. Bob Dylan își face debutul.
1969. The Beatles lansează albumul Abbey Road.
1976: Autoturismul ARO 240 fabricat la Uzinele din Câmpulung este distins cu Medalia de Aur la Târgul internaţional de la Zagreb, in Iugoslavia.
1980. Atac terorist la Munchen, în timpul Oktoberfest. 13 oameni au fost ucişi iar alţi 211 au fost răniţi.
1990. A murit scriitorul italian Alberto Moravia („Ciociara”, „Mascarada”).
1991. A patra mineriadă, condusă de Miron Cozma. Sub presiunea minerilor sosiţi la Bucureşti, preşedintele Iliescu acceptă demisia guvernului Roman. Au loc scene de violență și de vandalism.
1998: Miniştrii Apărării din Turcia, Grecia, Italia, România, Bulgaria, Albania, Slovenia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei au semnat, la Skopje, Acordul de constituire a Forţei multinaţionale pentru menţinerea păcii în sud-estul Europei.
2000. Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) a decis, la propunerea Comisiei Medicale a acestui for, descalificarea gimnastei Andreea Răducan de la Jocurile Olimpice desfăşurate la Sydney, retragîndu-i medalia de aur cucerită în concursul individual compus. Sportiva a fost depistată pozitiv la un control antidoping, după ce luase Nurofen.
2002. Timișoara a devenit primul oraș din România cu un sistem de iluminare stradală inteligentă: pe perioada nopții, când traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminare, fără a afecta însă siguranța circulației, astfel încât consumul de energie electrică se reduce cu până la 30 la sută.
2003. A murit muzicianul britanic Robert Palmer.
2005. O femeie soldat în Armata SUA, Lynndie England este găsită vinovată în scandalul de tortura de la închisoarea Abu Ghraib, din timpul ocupației asupra Irakului. A doua zi, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare.
2008. A murit actorul și regizorul Paul Newman (născut 1925).
2016: A decedat in urma unui infarct miocardic, muzicianul si actorul Ioan Gyuri Pascu. Avea 55 de ani şi se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.In 2010, actorul suferise un infarct si s-a recuperat la Spitalul Universitar din Bucuresti.
Sursa: romanialibera.ro, cersipamantromanesc