Știi de ce este sărată apa mărilor și a oceanelor?
De ce e sarata apa marilor si a oceanelor daca toate apele care se varsa in ele sunt dulci? Explicatia, spun oamenii de stiinta, este simpla.
Apele marilor si oceanelor contin saruri, adica niste chimicale, niste particule solide dizolvate, care determina gradul de salinitate. Cum au aparut, insa, aceste chimicale? Datorita eroziunii crustei terestre. Cu ajutorul ploilor, aceste chimicale au fost transportate in oceane si mari si astfel a rezultat această salinitatea crescuta. De asemenea, ejectiile solide si gazoase provenite de la vulcani, particulele suspendate in aer si materialele sedimentare de pe fundul oceanelor contribuie la salinitatea apei.
Nu toate marile si oceanele au aceeasi salinitate, Cea mai mare se inregistreaza in Marea Rosie si in Golful Persic. Gustul sarat este dat de sodiu si clor, care reprezinta 85% dintre solidele dizolvate din apă.
Apa din oceane este foarte diferita de cea din rauri. In timp ce raurile contin mai mult calciu decât clor, oceanele contin de 46 de ori mai mult clor decat calciu! Un alt element chimic, siliciul, se gaseste din belsug in apa raurilor, dar nu si a oceanelor. De asemenea, un rol important in stabilirea compozitiei si salinității unei ape il au flora si fauna apei respective.
sursa: onlystuff.eu