Te-ai întrebat vreodată de ce e laptele alb? Sau de ce te face ceapa să plângi?

lapte

loading...

Curiozitatea e un lucru bun atunci când atrage în urma ei cunoașterea unor lucruri noi. Fiecare dintre noi are câteva curiozități pentru care caută un răspuns. De fapt, nu cred că trece mai mult de o zi sau două fără să te întrebi măcar o data „de ce?”, indiferent ce urmează după această întrebare. Printre „de ce”-urile mele se numără câteva curiozități despre proprietățile sau înfățișarea unor alimente, așa că am documentat puțin situația și-am găsit răspunsuri pentru câteva dintre acestea. Apoi m-am gândit că ar fi frumos să le împărtășesc și cu tine, așa că iată-le:

De ce e laptele alb?

Așa cum probabil te aștepți, laptele e compus majoritar din apă, în proporție de aproximativ 87%, iar restul de 13% este format din diferite proteine și grăsimi. Printre acestea se numără și caseina, o proteină care rămâne suspendată relativ uniform în lapte și care face ca laptele să pară, pentru ochiul uman, alb și opac. Acest lucru se explică prin faptul că proteina are forma unei bile microscopice și reflectă lumina în mod uniform. Datorită faptului că toate culorile spectrului vizibil sunt reflectate deodată, ochiul nostru percepe laptele ca fiind alb. Opacitatea acestuia este dată de dispersarea uniformă a caseinei în băutură.

De ce e ardeiul iute picant sau cald?

Ardeiul iute conține, printre altele, o substanță numită capsaicină, iar aceasta este vinovată pentru senzația de usturime sau căldură pe care o ai atunci când consumi ceva iute. Capsaicina interacționează cu receptorii de durere de pe limbă și îi face să trimită semnale creierului, care crede că ai mâncat ceva fierbinte și că mâncarea pe care o consumi arde. Rezultatul e eliberarea endorfinelor și a transpirației.

De ce e menta rece la gust?

Probabil că bănuiești că vinovatul pentru senzația răcoritoare oferită de mentă este mentolul, o substanță care face exact opusul capsaicinei. Mai exact, mentolul interacționează cu receptorii sensibili la frig de pe pielea sau limba ta și păcălește creierul să creadă că tu consumi ceva rece, când de fapt, temperatura a rămas aceeași.

De ce te face ceapa să plângi?

Ceapa absoarbe sulful din pământ, în timpul creșterii, iar mai târziu, când este tăiată, unele celule ale cepei se rup. Acest lucru cauzează eliberarea unor enzime care interacționează cu sulful și devin oxid de sulf. Această substanță este compusă din acid sulfuric, dioxid de sulf și sulfură hidrogenată. Când se află în stare gazoasă, această substanță poate interacționa cu mucoasa ochilor tăi, provocând senzația de arsură și lăcrimarea.

Sursa: bunadimineata.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *