Tot ce nu știai despre aer

aer

loading...

Aerul este unul dintre cele mai importante învelișuri ale planetei noastră și chiar dacă nu îl putem vedea sau atinge acesta există , acesta acest element chimic gazos susține viața pe Pământ. Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre aer:

Oxigenul pe care îl respirăm reprezintă numai o mică parte a aerului, undeva la aproximativ 21% din total. 78% din aer este format din azot, 1% din argon, acestea fiind urmate de cantități mici de dioxid de carbon, neon, heliu, kripton, dioxid de sulf, metan, hidrogen și vapori de apă.
O persoană respiră aproximativ 16 kilograme de aer în fiecare zi. Ca și o comparație, oamenii consumă în medie undeva între 0.7-1 kg mâncare pe zi și între 1.5-2.3 litri apă pe zi. Aerul pe care îl respirăm are un impact semnificativ asupra sănătății noastre.
Dacă nu ar fi existat atmosfera și aerul care o formează atunci am fi fost bombardați de meteoriți de mari dimensiuni. În momentul căderii aceștia se aprind și pe sol ajung numai bucăți de mici dimensiuni.
Aerul cald poate reține mai multă apă decât aerul rece. Ploaia apare atunci când vaporii de apă din aerul cald se adună până când formează picături care devin prea grele și încep să cadă sub forma de ploaie.
Tunetul este de fapt produs de fulger. Acesta din urmă încălzește puternic aerul din jur care se dilată brusc și produce o undă sonoră care este percepută de oameni ca și tunet.
Ploaia acidă apare atunci când două gaze, dioxidul de sulf sau oxid de azot, se combină cu aerul care are o umiditate ridicată.
Poluarea naturală a aerului are loc pe planeta noastră de milioane de ani. Vulcanii aflați în erupție, furtunile de nisip și praf, dar și incendiile naturale sunt toate surse ale acestui tip de poluare.
Ideea că aerul poluat îi poate afecta pe oameni a apărut încă din Evul Mediu. Efectele evidente ale poluării au început să apară imediat după ce oamenii au început să utilizeze cărbunele.
Poluarea aerului are efecte negative și asupra obiectelor, nu numai asupra ființelor vii. Un exemplu ar fi cauciucurile de la mașină care se crapă și devin poroase din această cauză.
Fiecare dintre noi este responsabil, într-o măsură mai mare sau mai mică, de poluarea aerului. Importanța acestuia pentru calitatea vieții noastre este enormă, aerul pe care îl respirăm având numeroase efecte asupra stării noastre de sănătate.

Sursa: bunadimineata.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *