Tu ai o sosie? Ce nu știai despre dublura ta

travolta-sosie

loading...

Dacă cineva v-a spus vreodată că a văzut dublura voastră, sau dacă ați văzut vreodată o dublură a unui prieten sau membru de familie, veți avea o senzație ciudată care însoțește această revelatie. Este un scenariu care vă poate lovi brusc, punând la îndoială realitatea. Se află impostori printre noi?

În folclorul tradițional, o dublură (doppelgänger) este un geamăn malefic sau chiar un vestitor de ghinion. “Doppelgänger” este un cuvânt în limba germană: “Doppel” = “dublură” și “ganger” = “plimbăreț”. Acest doppelgänger este un concept care a fost întâlnit de nenumărate ori în diferite povești și mituri din mai multe culturi din întreaga lume. O carte de la mijlocul secolului al 19-lea, numită “Partea întunecată a naturii”, de Catherine Crowe, care s-a ocupat cu fenomene paranormale, a popularizat cuvântul german și l-a adus la cunoștință maselor.

De obicei, în multe povești care implică aceste apariții ale unei dubluri, a unui prieten sau cunoștințe, acest lucru echivalează cu o boală sau un necaz care se va abate asupra acelei persoane. Observarea propriei dubluri este un semn al morții.

Putem găsi povești despre dubluri încă din mitologia egipteană antică și din folclorul scandinav. În mod evident, dublurile sunt un fenomen cu care oamenii s-au confruntat și despre care s-a scris mult timp.

Știința vede însă altfel lucrurile. Daniele Podini, de la Universitatea George Washington, este expert în recunoașterea facială, iar el spune că percepția noastră a chipurilor este filtrată prin propriile noastre experiențe. Acest lucru, la rândul său, creează o prejudecată în modul în care noi înțelegem chipurile. Noi încercăm și citim noi chipuri în așa fel încât să le înțelegem în comparație cu chipurile deja stocate în memorie.

Podini continuă să explice că chipul unei persoane este aproape ca un cod pentru creierul nostru, pentru descifrare și interpretare. Fiecare persoană va “sparge” codul într-un mod diferit: unii oameni privesc de la ochi, la nas și gură, în timp ce alții pot observa gura mai întâi.

Mărimea, forma și amplasamentul fiecărei caracteristici faciale va avea un impact mare asupra modului în care interpretăm următoarele caracteristici. Ca atare, este nevoie de doar câteva caracteristici vag similare, pentru a crea o “recunoaștere” a chipului unui străin. Acest lucru explică de ce oamenii pot contesta similitudinea dintre două persoane. Daca i-ați arăta unei persoane dublura ei, ea ar putea vedea o persoană cu totul diferită.

Totuși, probabil că noi creăm aceste creaturi ciudate în propriile noastre minți, permițând dublurilor să intre în lumea noastră, deși sperăm că nu ca semne ale morții, ci ca semne de mistere ale vieții.

Sursa: almeea

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *