Vrei să fii mai eficient? S-a inventat vaccinul anti-stres
Stresul ar putea fi ţinut nu peste multă vreme sub control cu ajutorul unui vaccin, prevenind astfel şi apariţia unor afecţiuni psihice, dacă studiile întreprinse în acest scop dau rezultatele scontate, scrie The Atlantic.
O cercetătoare din cadrul Universităţii Columbia, Rebecca Brachman, specialistă în neuroştiinţe, încearcă să înţeleagă relaţia dintre stres şi boala mintală, cunoscut fiind faptul că stresul prelungit este cauza multora dintre toate afecţiunile umane, putând duce la depresie, sinucidere şi chiar şi la situaţii în care un om pune mâna pe armă şi îşi împuşcă semenii.
Ceea ce nu se ştie însă despre stres este cum anume cauzează aceste probleme şi anume dacă el afectează creierul sau sistemul imunitar ori acţionează simultan asupra amândurora. Pe de altă parte, scurte momente de stres s-au dovedit a fi benefice pentru oameni, ajutând chiar şi la creşterea imunităţii lor.
Grupul de oameni de ştiinţă din care face parte Brachman nu încearcă să suprime reacţia la stres a oamenilor, ci doar să stabilească dacă se poate schimba ceva în modul în care creierul şi sistemul imunitar reacţionează la stres şi dacă se poate crea o formă de vaccin care să-i ajute pe oameni să-l ţină sub control înainte ca el să ducă la instalarea unei afecţiuni psihice.
Brachman a pornit în cercetările sale de la rezultatele unor studii care arătau legătura dintre un sistem imunitar compromis şi depresie, efectuând un experiment pe şoareci, care a presupus recoltarea de celule ale sistemului imunitar de la şoareci cu comportamente depresive şi transferul lor la unii care nu fuseseră expuşi la stres şi nici nu manifestau asemenea comportamente, constatând că aceştia din urmă au devenit mai rezistenţi la factorii de stres.
În acest caz, celulele sistemului imunitar de la şoarecii depresivi acţionaseră ca un vaccin. Cercetările Rebeccăi Brachman au continuat apoi alături de experta în neurobiologie Christine Denny, cele două testând pe şoareci efectele ketaminei, medicament folosit în tratamentul depresiei la oameni şi constatând că şi în acest caz, şoarecii erau mai puţin afectaţi de stres, efectul menţinându-se circa patru săptămâni de la administrare.
Rezultatele obţinute de Brachman demonstrează că se poate creşte rezistenţa la stres, cercetătoarea sperând să poată crea un medicament care să fie administrat preventiv celor care se aşteaptă să treacă prin situaţii solicitante, cum ar fi soldaţii care merg la război ori persoanele care trebuie să participe la intervenţii în caz de accidente.
Sursa: zf.ro