Evangelia. Totul despre naufragiul vasului care a devenit simbolul Costineștiului

epava-evanghelia1-600x450

loading...

Simbol al Costinestiului, epava navei Evangelia zace in apele Marii Negre din noaptea de 15 octombrie 1968, cand a esuat in apropiere de plaja.

Construita pe santierul Harland & Wolff din Belfast, Irlanda de Nord, acelasi santier unde a fost realizat si celebrul vas Titanic, nava Evangelia a apartinut armatorului grec Aristotel Onassis, unul dintre cei mai bogati oameni din lume.

Una dintre legendele legate de naufragiul navei spune ca incidentul a fost provocat intentionat de capitanul navei, la ordinul armatorului grec, pentru a putea obtine despagubiri considerabile din asigurari. Aceasta ipoteza este intarita de faptul ca nava mai avea doi ani pana a fi trimisa la casare. Asiguratorii au refuzat insa sa acorde prima armatorului grec, in urma constatarilor facute de autoritatile romane.

O alta ipoteza privind naufragiul, dar foarte putin credibila, este ca echipajul ar fi confundat Costinestiul cu Constanta din cauza luminilor de pe plaja. Este putin probabil sa se fi intamplat acest lucru deoarece in anul 1968 Costinestiul era dar un mic sat de pescari, nefiind amenajat ca statiune, iar instrumentele de navigatie erau in perfecta stare de functionare, dupa cum s-a constatat ulterior.

Pentru ca recuperarea navei presupunea costuri mult prea mari, aceasta a fost abandonata, intrand in patrimoniul statului roman si devenind simbolul Costinestiului. Astazi, cei care vor sa isi testeze limitele si sa-si incerce curajul pot ajunge la epava fie inot, fie cu o ambarcatiune. Din pacate, nava a cazut prada hotilor de fier vechi, care au dezmembrat foarte multe bucati de metal din nava.

Sursa: tai-tai.net

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *