Nu putem şi nu trebuie să concepem viaţa de zi cu zi fără o bucată de pâine

paine4

loading...

“De mai bine de 2000 de ani, pâinea a stat la baza alimentaţiei: până și postul negru înseamnă apă şi pâine. Indiferent de statutul social sau financiar, de pregătirea profesională, vârstă, preferinţe alimentare sau religie, pâinea are locul său pe masa fiecăruia: există pâine rustică, rotundă şi rumenă, coaptă pe vatră, dreptunghiulară, ca un cozonac, asezonată cu toate semiţele şi mirodeniile pământului; chifle, cornuri, baghete, franzele, ciabatte, lipii“, spune nutriţionista C.

După ce vremurile moderne şi regimurile de slăbit au impus ideea că pâinea nu se potriveşte cu silueta zveltă, medicul nutriţionist Mihaela Bilic mai dă o șansă acestui aliment milenar. Află ce fel de pâine și câtă trebuie să consumi dacă vrei să slăbești!

Mihaela Bilic mai spune că “Pâinea conţine glucide complexe (amidon), proteine, vitamine din grupul B şi minerale (fier, magneziu, calciu) şi fibre. Pâinea contribuie la echilibrul alimentar, favorizează buna funcţionare a sistemului digestiv, amelioreză metabolismul glucidelor şi lipidelor, oferă protecție împotriva cancerului.

Nu putem şi nu trebuie să concepem viaţa de zi cu zi fără o bucată de pâine, pentru că organismul nostru funcţioneză pe bază de glucoză iar pâinea este cea mai banală şi mai accesibilă sursă de glucide.

Şi creierul şi muşchii consumă exclusiv glucoză, prin urmare, în alimentaţia noastră zilnică trebuie să existe produse care conţin glucide (carbohidraţi): pâine, cereale, mălai, paste făinoase, orez, cartofi, fasole, mazăre. Amidonul din aceste alimente este format din lanţuri lungi de glucoză care se absorb lent în sânge şi furnizează organismului “combustibilul” de care are nevoie timp de 2-3 ore după masă.

Pâinea, nu numai că “ţine de foame”, dar o cantitate mică de pâine, prezentă la fiecare masă, ajută la slăbit pentru că “lipidele ard în focul glucidelor” este un slogan celebru al nutriţiei care confirmă rolul esenţial al glucidelor în alimentaţia noastră chiar şi atunci când e vorba de diete.

Pâinea este “garnitura” banală pentru proteine şi lipide, adică pentru carne, brânză, ouă, unt. Orice mâncare este mai gustoasă cu pâine și acest lucru are o justificare ştiinţifică solidă. Nu există în natură un aliment complet, de aceea trebuie să asociem produsele între ele pentru a obţine o masă echilibrată.

Carnea, peştele, brânza, ouăle, untul, nu conţin glucide, deci, prin urmare se combină armonios cu pâine, orez, paste, mamaligă sau cartofi.”

Mihaela Bilic mai este de părere că:

„Nu pâinea în sine îngraşă, ci cantitatea în care o consumăm. Cu un aport mediu de 230 cal/ 100 gr., nu putem spune că pâinea e vinovată de kilogramele în plus atât timp cât mezelurile conţin in medie 350 cal/ 100 gr., iar caşcavalul 380 cal/ 100gr. O banală felie de pâine are 80 cal, ceea ce, raportat la o rație calorică obişnuită de 2000 cal/zi, nu reprezintă un pericol. Glucidele sunt esenţiale supravieţuirii şi funcţionării optime a organismului uman, aşa că, indiferent de vârstă, greutate sau regimul alimentar, oferiţi-vă zilnic bucuria de a mânca o bucată de pâine.”

Sursa: revistafelicia.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *