Știți de când datează parfumul?

parfum

loading...

… prima chimistă din istorie este considerată a fi o femeie care se îndeletnicea cu fabricarea parfumurilor? Tapputi, aşa cum se numea femeia, apare menţionată într-o scriere cuneiformă, atribuită mileniului 2 înainte de Hristos din zona Mesopotamiei.

… substanţele mirositoare din componenţa unui parfum nu au numai origine vegetală ci şi animală? De exemplu, o substanţă inflamabilă de culoare închisă secretată de sistemul digestiv al Caşalotului (o anumită specie de balenă; Sperm Whale în engleză) stă la baza producerii ambrei. Alte arome se obţin şi din castori sau albine, în timp ce moscul (în original musk, care înseamnă testicul în limba sanscrită) se obţine din secreţia unei glande situate în regiunea anală la masculii speciei de căprioare cu acelaşi nume.

… cele mai vechi relicve ale producerii de parfumuri de către oameni, găsite până în prezent, au aproximativ 4000 de ani? Descoperite recent, sticluţele de parfum şi vasele de mixare găsite în Pyrgos, Cipru, făceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri pătraţi în care se fabricau parfumuri.

… în Europa, şi mai ales în Franţa, industria parfumurilor a luat amploare sub influenţa parfumierului personal al Caterinei de Medici (Regina a Franţei), pe nume Rene? Însă fabricarea esenţelor frumos mirositoare fusese iniţiată cu mult înainte de acesta: reţete de parfum datând din 1221 au fost atribuite călugărilor de la Mănăstirea Sfânta Maria din Florenţa.

… la început, parfumurile erau folosite de aristocraţia europeană pentru a masca mirosurile neplăcute emanate de corp în lipsa unei igiene adecvate? Din păcate, acest lucru este destul de răspândit şi în ziua de astăzi, în toate clasele sociale.

… apa de colonie, cel mai frecvent produs din gama parfumurilor cumpărat pe scară largă, are cea mai mică concentraţie de parfum? Majoritatea produselor de acest fel au o concentraţie de parfum de doar 5%. Spre comparaţie, apa de toaletă are o concentraţie medie de 10%, apa de parfum una de 15%, în timp ce, cea mai mare concentraţie o întâlnim în extractul de parfum: 20% în general dar poate ajunge şi până la 40% în cazul produselor exclusiviste. Aftershave-urile au o concentraţie medie de 3%.

… parfumurile destinate bărbaţilor au în general o concentraţie mai mică de parfum decât parfumurile destinate femeilor? Astfel, în cazul produselor pentru bărbaţi, concentraţia uzuală maximă sub care se vând parfumurile este cea a apei de colonie în timp ce în cazul produselor pentru femei cel mai des întâlnit produs este apa de toaletă (sau de parfum).

… Avicenna, un celebru învăţat din Persia, a fost primul care a descris tehnica distilării prin care se puteau obţine uleiurile esenţiale din plante şi flori? Distilarea este şi astăzi cea mai utilizată metodă prin care se extrag uleiurile aromatice din flori.

… denumirea apă de “colonie” provine de la numele oraşului German în care s-a fabricat iniţial această varietate de parfum? Este vorba de Cologne sau, mult mai cunoscut în România după numele său german, Koln. Giovanni Maria Farina, un celebru parfumier, este numele inventatorului şi 1709 este anul lansării acestui tip de produs.

… Apa Maghiară (Hungary Water, în engleză) este denumirea primului parfum modern din Europa? Legendele spun că Regina Elisabeta a Poloniei a solicitat un astfel de produs iar călugării maghiari l-au fabricat pentru ea, în jurul anilor 1300. Pentru efecte benefice maxime, se recomanda atât spălarea cu această esenţă cât şi consumul acesteia.

… “notele” sau “tonurile” unui parfum sunt în număr de 3: de vârf, de mijloc şi de bază? Notele de vârf sunt cele pe care le mirosim imediat după ce încercăm un parfum şi au la bază moleculele cu cea mai rapidă evaporare care alcătuiesc parfumul. Imediat după acest prim contact, nasul nostru începe să simtă notele de mijloc, care constituie “inima parfumului”. După 30 de minute, de regulă, se fac simţite şi notele finale ale unui parfum, cele de bază.

… conform celor mai multe surse, cel mai bine vândut parfum din perioada modernă este Chanel No 5? Lansat acum aproape un secol, în 1921, celebrul No 5 este prima creaţie a creatoarei de modă Gabrielle “Coco” Chanel şi de atunci se vinde fără întrerupere, compania estimând că în lume, la fiecare 55 de secunde, se vinde o sticlă din acest parfum. Extractul de mosc de Zibeta a stat la baza reţetei originale a Chanel No 5 însă, acest ingredient a fost înlocuit cu unul similar produs în laborator din considerente de protecţie a speciei.

Sursa: stiati-ca.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *