Teorii multiple. Ce nu știai despre viața lui Iisus
Anii pierduți ai lui Iisus! Unde a fost şi ce a făcut Iisus intre vârsta de 12 şi 30 de ani? Legendele care au fost menite să umple „vidul narativ” din cele patru evanghelii au fost interzise în dogma oficială a bisericii creştine estice şi vestice, dar se mai păstrează încă în surse copte, din Georgia sau Armenia.
Nu se ştie nimic precis, iar speculaţiile îl plasează pe Iisus fie în Galileea, fie în Britania, fie chiar în îndepărtata Indie. Dezbaterile şi variantele romantice au pornit de la o singură prezumţie: un simplu tâmplar nu putea ajunge una dintre cele mai măreţe figuri ale spiritualităţii umane; ca să ajungă Mesia, Salvatorul, adolescentul trebuia iniţiat în marile taine ale legăturii nemijlocite cu divinitatea.
Ce spune Noul Testament
Referirea evanghelistului Luca la „perioada pierdută” se rezuma la o singură frază: „Şi Iisus creştea în înţelepciune, în statura, şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor” (Luca, 2:52), iar această frază este singura din toate cele patru evanghelii.
Interpreţii recunosc faptul că afirmaţia este absolut neutră din punct de vedere informativ şi că este doar o încercare stângace de a spune o banalitate ca să umple un spaţiu gol, despre care nu ştia nimic.
Iisus reapare brusc în jurul vârstei de 30 de ani. Marcu (6:3) spune „Oare nu este acesta tâmplarul, Fiul Mariei şi fratele lui Iacov, Ioan, Iuda şi Simon? Şi oare nu locuiesc surorile Lui aici, printre noi? Şi astfel ei L-au respins”.
Teologii au luat această frază drept un semn că Iisus ar fi trăit în „anii lipsa” în preajma familiei sale, şi că ar fi dus mai departe meşteşugul tatălui său, tâmplăria. Textul lui Matei (13:55) este aproape identic, întărind faptul că Iisus ar fi fost şi el tâmplar.
Unde s-a desăvârșit Iisus?
În iudaismul celui de-al doilea templu, deci în perioada lui Iisus, un copil era declarat matur la vârsta de 12 ani (ceremonia bar mitzvah), dar nu putea accede la preoţie decât după vârsta de 30 de ani, perioada în care trebuia să înveţe şi să practice dogma.
După descoperirea sulurilor de la Marea Moartă, romancierul Edmund Wilson lansează în 1955 ipoteza că Iisus ar fi putut studia la şcoala eseniana. Deşi a prins aproape imediat, teoria lui Wilson poate fi combătuta prin aceea că, în Iudeea, fariseii erau secta majoritară şi ca la ei s-ar fi şcolit Iisus; de altfel, El însuşi vorbeşte despre legăturile pe care le are cu fariseii. Pe de altă parte, un alt galilean – Iosif – a studiat şi cu unii şi cu ceilalţi, dar şi cu saduceii.
Varianta Britania
Unele legendele arthuriene îl dau pe Iisus copil drept călător, împreună cu Iosif, în Britania, unde s-ar fi stabilit la Priddy, iar mai apoi şi-ar fi construit primul bordei din nuiele la Glastonbury.
Poetul William Blake s-a inspirat din această legendă, scriind poemul „And Did Those Feet în Ancient Time”. Unele variante ale legendei spun că Iosif, care era negustor de cositor, i-ar fi luat cu el pe Iisus şi Maria în Britania. Scriitorul Gordon Strachan (2009) crede că tânărul Iisus ar fi ajuns în insulă pentru a studia cu preoţii druizi.
Varianta India
Scriitorul Louis Jacolliot lansează în 1869 cartea „Biblia în India. Viaţa lui Iezeus Christna” (1869); fără a susţine că Iisus ar fi călătorit în India, Jacolliot face o comparaţie consistenta între viaţa lui Krishna şi cea a lui Iisus.
Francezul sugerează că poveştile sunt într-atât de asemănătoare, încât identitatea dintre cei doi nu ar fi exclusă. Un ziarist rus pe nume Nicolas Notovici lansează o altă bombă: el susţine că ar exista, în mănăstirea Hemis din Ladakh, un manuscris intitulat „Viaţa sfântului Issa, cel mai bun dintre fiii oamenilor”. Notovici îşi publica povestea în 1894, împreună cu o traducere a manuscrisului, dar este desfiinţat drept „mincinos patologic” câţiva ani mai târziu.
Un alt scriitor, Levi Dowling, publica în 1908 „Evanghelia vărsătorului a lui Iisus Hristos”, despre care spune că i-a fost dictată de o fiinţă supranaturala numită Memoria Akashica. Dowling îl plimbă pe tânărul Iisus într-o călătorie iniţiatică prin India, Tibet, Asiria, Grecia şi Egipt.
Varianta Edgar Cayce
Selecţii din mărturiile lui Edgar Cayce aflat în stare de hipnoză le prezint în textul de mai jos. Or acest Zend, al cărui tată a fost Uhjltd (Cayce) în a doua parte a vieţii sale,nu este după lecturile cayciene decât o încarnare a lui Christ (a se vedeacapitolul următor).
Cu cine era zân în perioada aceea?
Zân, cel care a devenit lider […]. Zân nu mai este în plan terestruacum. El a mai venit ca fiu al Oamenilor şi ca Mântuitor al acestei lumi. Şi când va apărea din nou, mulţi din cei care au fost cu el vor fi numiţi preafericiţi: Căci locul lor a fost pregătit – dacă-i rămân credincioşi.(Lectura 538-32).
Cayce vorbeşte în altă parte de: Intrarea Învăţătorului în plan terestru, căci în vremea aceea a devenit liderul acestor ţinuturi. Şi este mult de învăţat studiind gândirea persană sau mai exact ceea ce numim astăzi filosofia persană.
San (scris fonetic de secretară lui Cayce care notează: sau Zân, sau Zend…).(Lectura 993-3).
Şcolarizarea din Palestina a fost şederea în Templu – în perioada când El era la Ierusalim, aşa cum povesteşte Luca, între rabini şi profesori. Studiile din India, Persia, Egipt au acoperit perioade mult mai lungi. În şcoli, El era înscris sub numele de Iosua.
Nu la Alexandria, ci mai mult la Heliopolis a făcut El studiile care conduceau la profeţie, adică pregătirea examenelor şi trecerea lor – aşa cum a făcut şi Ioan (Botezătorul). Ei erau în clase diferite. (Lectura2067-7). Examenul amintit se termină prin iniţierea în Piramidă.
Asta era mai mult activitatea sa din Persia, în „Oraşul Colinelor”. Egiptul centraliza atunci învăţăturile venite din numeroase ţări, căci acolo era centrul magnetic şi vibratoriu al radiaţiei Pământului. (Lectura 206Z-7).
De la treisprezece la şaisprezece ani. Un an de călătorie în Persia. Şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului sau în Egipt, studiind…Aşa cum arată pe larg documentele care vor fi descoperite şi care acum sunt îngropate în Piramidă… Căci acolo erau instruiţi iniţiaţii. (Lectura5749-2).
Aceste învăţături vizau modul de purificare şi de dezintoxicare a corpului, fortificarea lui fizică şi mentală. În călătoriile sale în Persia, Iisus a studiat medicina şi mijloacele de a coordona energiile corpurilor (fizic, mental şi spiritual) conform învăţăturii date acolo de Zuşi de Raîn Egipt, ceea ce constituise baza învăţăturilor din Templu: (Lectura 5749-2).
A fost trei ani acolo. Maestrul se numea Arcahia.
Toate aceste şcoli erau parţial derivate din şcolile eseniene. Dar nu era esenismul pur aşa cum fusese practicat în Carmel. (Lectura 2067-7).
Unei persoane care l-a întrebat dacă Iisus studiase în Grecia cu filosofii care l-ar fi chemat acolo, Cayce îi răspunde că: gânditorii mondeni n-au fost cuceriţi de Iisus. 2233
Sursa: efemeride.ro